tisdag 25 mars 2014

Tema vår- Rensa och röj och släpp in energierna

Okej lets do it ! 

Jag brukar med jämna mellanrum rensa och röja bland våra saker och hörnor och det känns så skönt när ny energi flödar för visst är det så att det är stagnerad energi inte känns bra. Titta i hallen efter en vinter, vad ligger på hyllorna, vad står i skostället och allt som ligger i lådorna i byrån ? När användes det sist om det behövdes användas alls denna vintern. När vårsolen är framme så kanske dunjackan känns fel osv. Har man dessutom barn så vet jag att deras kläder i dubbla uppsättningar tar upp en hel del plats. Alla områden som känns stökiga eller oorganiserade kan skapa en stress och man väljer att skjuta upp det hela tiden och det finns risk för att projektet växer och man tar liksom aldrig tag i det.

Att komma igång

Om vi för enkelhetens skull tar just hallen som ett exempel och där det kan vara enkelt att starta och som är ingången till hemmet och som kan vara en fälla till skräp/kaos samlingar. Ställ dig i dörren och titta in. Hur känns känslan ? Är det ordning och reda och var sak har sin plats och du känner att du är inbjuden till hemmet så - GRATTIS du får jättegärna hjälpa mig att ha sådan ordning, om INTE häng med.

All in Kärringa Nyberg style

  • Skaffa svarta sopsäckar, kartonger, och papperspåsar i mängder.
  • 4 vita ark och en svart tuschpenna + tejp
  • Riktigt bra musik som peppar dig
  • Var bestämd och fokuserad
  • Ha en plastlåda att lägga saker som skall få en plats, dvs som inte bor i hallen.
På dom vita arken skriver du - SPARA, SLÄNG. SKÄNK/LOPPIS ? + dagens datum.
Påsen eller kartongen som får ? är för sådant du inte kan bestämma dig om men det brukar gå lätt ändå. Allt som hamnar i den högen skall ställas undan med dagens datum och om du efter ett halvår inte saknat något ur den så skänk bort den utan att öppna !!!!!!!

Går vi all in nu så tar vi i alla saker i hallen och bestämmer vart dom hamnar i dessa högar. När det gäller hallen så är ju frågorna ; kommer det att snöa snart så att jag behöver ha mössa och vantar, vinterkängorna ? Har jag intresse av att läsa gårdagens reklamblad som ligger kvar orörd ? Behöver barnen ha sina cykelhjälmar liggandes på golvet och kan jag organisera bättre på bänken för nycklar och post ? Typ.
 Vill man bara göra ett litet framsteg och kanske inte vill gå all in så kanske det räcker med att tvätta upp vinterjackorna och hänga undan dom + vinterskorna, dammsuga och torka rent. Vill man dock ha en nystart och snabbt ta in vårens energier så krävs dom hårda nyporna och handskarna. Jag vet.

Känslomässigt vinner du i längden

Hallen var ett exempel och där kanske inte så mycket har med känslor att göra men bestämmer du dig för att ta tag i klädkammaren, förrådet eller ett överfullt skåp så kan det vara så att det kan bli känslosamt. Du hittar porslinsbjörnen från mormor, fotot på dig och exet, din mugg du hade som liten, inte vet jag, så måste du stålsätta dig och ta ställning till följande frågor : Vad känner jag ? Kommer jag att rädda den här ifall det börjar brinna eller i mitt fall - kommer den här saken att få följa med när jag flyttar till Spanien ?????
Lyssna och känn efter på svaret. Du har fyra-fem alternativ, välj ett ! Jag har en låda som jag kallar "minneslådan" som står uppe på en garderob och där sparar jag sådant som jag inte kan bestämma mig om, texter jag skrivit, lösa foton på barnen, hårtester, dotterns söta spetsklänning osv men alla dessa saker ger mig glada positiva minnen. Som hemliga lådan hos Magnus och Brasse men inget skall bort.
Alla saker som vi har och som egentligen inte betyder så mycket för oss skapa en inre stress, att vi håller kvar vid det gamla som om vi inte har råd att köpa nytt, jag tänker också på dom som har separerat, hur mycket finns det kvar i lägenheten/ huset av din fd. ? hur mycket visar du på att du vill ha in något nytt när morgonrocken från exet hänger kvar av vana på sovrumsdörren eller alla pinaler kvar i badrumsskåpet ?

Nä, fram för mer rensa och röj och släpp in energierna i ditt hem. Det bästa av allt med detta är att du får belöna dig själv när du är klar.Köp något nytt som en blomsterbukett i hallen, en ny tavla eller ett nyckelskåp. Något som bidrar till en positiv energi för dig och hemmet. Är du i köket så köp in lite nytt porslin, nya färglada dukar, blommor till köksfönstret eller bjud dig själv på middag i ditt nya kök.

Jag har avsatt en helg om två veckor till att ta ute förrådet för då kommer det en container till gården och i maj skall vi anordna en loppis i området så då kommer jag att kunna slänga och sälja saker. Så jag hoppas att detta inspirerade till att ta tag i en del eller något område i ditt hem. Börja försiktigt med kryddhyllan, badrumsskåpet eller varför inte en back i barnens rum med leksaker. Var hård och bestämd och glöm inte av att digga till musiken du spelar på högsta volym- släpp energierna loss,det är vår. Har du egna tips på att få in energier så låt mig veta. Jag kan tipsa om en bok som jag tycker är bra ang detta och det är. 
www.adlibris.com
Lycka till nu och jag hoppas att det går bra för dig. Anordna gårdsloppis eller varför inte ett bloppisevenemang på facebook med saker du inte längre vill ha med dina vänner som också blivit inspirerade av ditt rensande. Gå ner till Röda korset med en påse kläder eller någon annan organisation och boka in en dag för ett tippen besök, risken finns att allt finns kvar hemma ändå !
Let´s do it !


1 kommentar:

  1. Ett tips om man vill sälja sina saker är att lägga upp dom på sidor på nätet som inte kostar någonting. Ett exempel är http://citiboard.se/ , där man kan lägga upp de saker man rensat ut med mobilen.

    SvaraRadera